Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Ασφάλιση ξυλουργικών επιχειρήσεων Πολυτέλεια ή ανάγκη;

 

 

Του Νίκου Αδαμάκη*

Σήμερα στον κλάδο του ξύλου παρατηρείται ότι πολλές επιχειρήσεις είναι ανασφάλιστες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις άλλων που χαρακτηρίζονται ως υπασφαλισμένες ή υπερασφαλισμένες. Σε πολλά ασφαλιστήρια παρατηρείται για παράδειγμα η κάλυψη των μηχανημάτων με αξία το κόστος της αρχικής τους αγοράς, χωρίς να είναι προσαρμοσμένες στην σημερινή τους αγοραστική αξία, στοιχείο που έχει σαν συνέπεια τη δαπάνη χρημάτων, χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Στις μέρες μας η δημιουργία μιας επιχείρησης δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία. Απαιτείται πολύς κόπος, χρόνος αλλά και κυρίως κεφάλαια για τη χρηματοδότησή της. Με αλλά λόγια, για τον κάθε επιχειρηματία, η συντήρηση μιας παραγωγικής μονάδας επιφέρει άγχη και καθημερινές αγωνίες, που σχετίζονται με την συντήρηση, την εξέλιξη, καθώς και τον εκσυγχρονισμό αυτής.

Η ασφαλιστική κάλυψη αποτελεί έναν σημαντικό αρωγό για την συνέχιση της οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και για την επίτευξη των εκάστοτε προσωπικών οραμάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν για όλους μας οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής , καθώς και οι φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, οι οποίες επέφεραν μια σειρά από υλικές καταστροφές αλλά και την τραγική απώλεια των συνανθρώπων μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης κρίνεται πολύτιμη, δεδομένου ότι μας δίνει την δυνατότητα να μετατρέψουμε την άμορφη μάζα κατεστραμμένων υλικών σε ολοκαίνουργιες κατασκευές, παρακάμπτοντας την γραφειοκρατική και δυσκίνητη κρατική πρόνοια.

Η πρόβλεψη λοιπόν για την διασφάλιση των προσωπικών μας περιουσιακών στοιχείων, κρίνεται σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ, αν αναλογιστούμε την δεδομένη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να σηκώσει το βάρος των καταστροφών αυτού του μεγέθους.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας παρουσιάζει σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, υψηλά ποσοστά φερεγγυότητας, ενώ παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις σε μια σειρά από επιχειρηματικούς κλάδους, μέσω καταρτισμένων και πιστοποιημένων ασφαλιστικών συμβούλων.

Οι σύγχρονες ασφαλιστικές εταιρείες χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία και εξειδίκευση, εποπτευόμενες από διεθνείς αρχές και κανόνες που διασφαλίζουν τα συμφέροντα του εκάστοτε ασφαλισμένου με τον καλύτερο και πιο επωφελή τρόπο.

Για την ασφάλιση μιας επιχείρησης παρέχεται στη αγορά μια σειρά καλύψεων, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη για την προστασία από φωτιά, σεισμό, πλημμύρα, κλοπή και βανδαλισμό, ενώ αυτές μπορούν να επεκταθούν μέχρι και στην κάλυψη της απώλειας κερδών, μεταφορών και άλλες.

Επισημαίνεται δε ότι μια εκ των σημαντικότερων καλύψεων για τη διασφάλιση μιας επιχείρησης και των περιουσιακών στοιχείων ενός επιχειρηματία, αποτελεί η κάλυψη της αστικής και εργοδοτικής ευθύνης έναντι τρίτων. Η εν λόγω κάλυψη τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση πιθανών απαιτήσεων από τρίτα πρόσωπα, που προκαλούνται από ενδεχόμενη παράβλεψη ή αμέλεια τόσο του επιχειρηματία όσο και του προσωπικού του και επιφέρουν αφενός υλικές ζημιές και αφετέρου σωματικές βλάβες. Η ανωτέρω κάλυψη χαρακτηρίζεται απαραίτητη και ζητείται πλέον από τις περισσότερες εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν προβεί στη σύναψη συνεργασιών με εγχώριες εταιρείες.

Οι ανάγκες κάθε επιχείρησης είναι ξεχωριστές και ο επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος είναι αυτός που μπορεί να κατευθύνει σωστά ένα επιχειρηματία για την καλύτερη διασφάλιση τόσο του ίδιου όσου και της επιχείρησης και του προσωπικού του.

Πιο συγκεκριμένα στον κλάδο του ξύλου παρατηρείται σήμερα ότι πολλές επιχειρήσεις είναι ανασφάλιστες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις άλλων που χαρακτηρίζονται ως υπασφαλισμένες ή υπερασφαλισμένες. Επιπλέον, σε πολλά ασφαλιστήρια του εν λόγω κλάδου παρατηρείται για παράδειγμα η κάλυψη των μηχανημάτων με αξία το αρχικό κόστος αγοράς αυτών, χωρίς να είναι προσαρμοσμένες στην σημερινή τους αγοραστική αξία, στοιχείο που έχει σαν συνέπεια τη δαπάνη χρημάτων, χωρίς κανένα αντίκρισμά.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί μέσα από την σωστή ασφαλιστική μελέτη και με το απαραίτητο ετήσιο service.

Με αλλά λόγια μας δίνεται η ευκαιρία να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο ορθής λειτουργίας ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, εξοικονομώντας αρκετά χρήματα και διαφυλάσσοντας την επιχείρηση σε περίπτωση επερχόμενου κινδύνου με πιο γρήγορη και σωστή αποζημίωση.

Επισημαίνεται δε ότι σημαντικό πλεονέκτημα και κίνητρο για την διασφάλιση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας στις μέρες μας, αποτελεί το γεγονός ότι η δαπάνη αυτών εκπίπτει στα έξοδα μιας εταιρείας, αποτελώντας μια μορφή φορολογικής ελάφρυνσης αυτής. Κρίνεται σκόπιμο λοιπόν στις μέρες μας να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη της ασφαλιστικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για τη προάσπιση και τη διασφάλιση των επιχειρηματικών μας συμφερόντων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ασφάλιση ξυλουργικών επιχειρήσεων Πολυτέλεια ή ανάγκη; ,

* Ο Νίκος Αδαμάκης είναι πιστοποιημένος ασφαλιστικός σύμβουλος (unit-linked), εξασφαλίζοντας ασφαλιστικά, πολλές οικογένειες στον τομέα της υγείας και της σύνταξης, ενώ διαχειρίζεται εμπορικούς κινδύνους σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους (Ναυτιλιακούς Ομίλους, Επιστημονικού Υλικού, Εξαγωγών, Πρωτογενή Παραγωγή – Θερμοκήπια καθώς και πολλών επιχειρήσεων που απασχολούνται με τον κλάδο Ξύλου και Επίπλου). e-mail : n.b.adamakis@gmail.com

 

Δείτε την δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό eWood