Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Θα επανεξεταστούν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές;

H ερώτηση της δημοσιογράφου του Βήματος Έλενας Φυντανίδου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κουρουμπλή ήταν συγκεκριμένη:

Θα επανεξεταστούν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές;

Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε (όπως τουλάχιστον την καταγράφει το «Βήμα»): «Εκεί θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Είναι δυνατόν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που έχει και ιδιωτική ασφάλιση να πηγαίνει σειδιωτική κλινική και αυτή να ζητεί να αποζημιωθεί πρώτα από το κράτος και έπειτα από την ιδιωτική ασφάλιση; Από εδώ και στο εξής, όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και οασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Κουρουμπλή, προκάλεσαν ένα προβληματισμό στους επικεφαλείς τωνασφαλιστικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών, όπως επίσης και απορίες. Όπως εάν η απόφαση αυτή θα αφορά μόνο νοσοκομεία ή και πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας όπως είναι τα διαγνωστικά κέντρα;

Επίσης ποιες είναι οι πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο και εννοούμε σε επίπεδο δήμου, νομαρχίας, περιφέρειας, χώρα;

Βέβαια με νεώτερες δηλώσεις του στο MEGA (δείτε εδώ) ο κ. Κουρουμπλής ανασκεύασε εν μέρει τα παραπάνω και σημείωσε ότι το ζητούμενο σε μία περίπτωση νοσηλείας ενός ασφαλισμένου σε ιδιωτική κλινική, είναι πρώτα να πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και μετά το δημόσιο.

Τι γίνεται λοιπόν σήμερα σε περίπτωση νοσηλείας ενός ασφαλισμένου σε ιδιωτική κλινική. Το δημόσιο ταμείο καταβάλει αυτά που προβλέπει η σύμβαση που έχει με το νοσοκομείο και η ιδιωτική ασφαλιστικήκαταβάλει ότι προβλέπει το συμβόλαιο που έχει ο ασφαλισμένος. Στην περίπτωση που το συμβόλαιο προβλέπει κάλυψη 100% τότε ταμείο και ασφαλιστική καλύπτουν το σύνολο του κόστους νοσηλείας. Σε πολλά προγράμματα των ασφαλιστικών προβλέπεται ότι εάν υπάρχει συμμετοχή και του δημοσίου φορέα στη νοσηλεία, τότε τα ασφάλιστρα του συμβολαίου που καταβάλει ο ασφαλισμένος είναι ελαφρώς μειωμένα. Με άλλα λόγια η ιδιωτική ασφαλιστική, προσπαθεί στην πράξη να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην κοινωνική.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς, πως θα λειτουργήσει η ιδιωτική ασφάλιση συμπληρωματικά προς όφελος όλων. Αντί λοιπόν ο Υπουργός Υγείας να μελετήσει πως η ιδιωτική ασφάλιση θα λειτουργήσει πραγματικά συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα με στόχο αφενός να καλύπτεται με όσο το δυνατόν πιο μειωμένο συνολικό κόστος ο ασφαλισμένος (από την μία πλευρά) και να αυξηθούν τα έσοδα των δημοσίων νοσοκομείων (από την άλλη πλευρά) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τα «βάζει» με τις ασφαλιστικές και κάνει λόγο για «υποανάπτυκτο καπιταλισμό»!

«Το πραγματικό πρόβλημα της υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι έλλειψη των ιατρικών πρωτοκόλλων. Τα υπόλοιπα έπονται», ανέφερε στο nextdeal.gr παράγων της ασφαλιστικής αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι μέσω αυτού του «μηχανισμού» θα ελεγχθούν και τα κόστη.

Μήπως λοιπόν εκεί πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον του ο Υπουργός Υγεία προκειμένου να ελέγξει και τα κόστη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας αντί να κυνηγά τις ασφαλιστικές οι οποίες μάλλον σύμμαχος του είναι σε αυτή την προσπάθεια…

Nextdeal

Γράφει: