Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Μεγάλες μειώσεις χρεών για τους συνεπείς οφειλέτες των Ταμείων

Μειώσεις έως και 100% των προσαυξήσεων, αλλά και χαμηλότερο επιτόκιο στα ποσά των δόσεων, κερδίζουν χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως επιχειρήσεις, που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Tαμεία με βάση τον νόμο 4152/2013.

Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να υπογραφεί από τον κ. Γιάννη Βρούτση έως τα μέσα της εβδομάδας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ωφεληθεί κάποιος από τα ευεργετήματα του «κουρέματος» των χρεών και της μείωσης των μηνιαίων δόσεων είναι η συνέπειά του προς τις πληρωμές.

Ο υπουργός Εργασίας έχει επισημάνει ότι οι νέες εκπτώσεις και οι θετικές διατάξεις της υπουργικής απόφασης παρέχονται ως μπόνους στους συνεπείς οφειλέτες που ρύθμισαν τα χρέη τους με την «παλαιά» ρύθμιση των 48 δόσεων.

Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε όσους οφειλέτες μπήκαν στη ρύθμιση των 48 δόσεων του ν.4153/2013 να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν με την «παλαιά» ρύθμιση ή ένα θέλουν να υπαχθούν στη «νέα» ρύθμιση των 100 δόσεων του ν. 4305/2014.

Και στις δύο περιπτώσεις τα οφέλη για όσες επιχειρήσεις χρωστούν είναι σημαντικά, τόσο από τη μείωση των προσαυξήσεων, των πρόσθετων τελών όσο και από τις μειώσεις των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει:

  1. Εάν ο οφειλέτης προτιμήσει να παραμείνει στην «παλαιά» ρύθμιση των 48 δόσεων, τότε προβλέπεται έκπτωση έως και 100% στις προσαυξήσεις για όσους πρόκειται να εξοφλήσουν την οφειλή τους έως τις 30 Ιουνίου του 2015. Εάν η οφειλή προβλέπεται να εξοφληθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016, τότε η έκπτωση στις προσαυξήσεις είναι 90%. Εάν η οφειλή προβλέπεται να εξοφληθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017, τότε η έκπτωση στις προσαυξήσεις ανέρχεται στο 80%. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν πλέον καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, θα έχουν έκπτωση στις προσαυξήσεις της τάξης του 20%.
  2. Εάν ο οφειλέτης ασφαλιστικών χρεών επιλέξει να υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4305/2014 για να αποπληρώσει το υπόλοιπο της οφειλής του, τότε τα ποσά των δόσεων θα επανυπολογίζονται με επιτόκιο 4,56%. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, όσοι οφειλέτες θα εξοφλούσαν τα χρέη τους με την παλαιά ρύθμιση έως τις 30 Ιουνίου του 2015, τώρα θα έχουν τη δυνατότητα περισσότερων δόσεων, δηλαδή θα μπορούν να επιλέξουν από 14 έως 24 δόσεις και να έχουν έκπτωση των προσαυξήσεων κατά 80%. Οι οφειλέτες που επρόκειτο να αποπληρώσουν το χρέος τους έως τον Ιούνιο του 2016 θα επιλέξουν από 25 έως 36 δόσεις, με εκπτώσεις των προσαυξήσεων της τάξης τους 70%. Όσοι επρόκειτο να αποπληρώσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017 θα μπορούν με την υπουργική απόφαση να επιλέξουν μεταξύ των 37 και 48 δόσεων και να έχουν έκπτωση στις προσαυξήσεις της τάξης του 60%. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έως και 100 δόσεις με έκπτωση 20% στις προσαυξήσεις.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/900855/asfalistika-tameia-megales-meioseis-xreon-gia-tous-sunepeis-ofeiletes