Νέα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση ομφαλοκήλης δημιουργεί πρωτοποριακή μέθοδος αναισθησίας, με την οποία μπαίνει τέλος στην εφαρμογή γενικής αναισθησίας ή επισκληρίδιο και, συνακόλουθα, αποτρέπει τις ενδεχόμενες επιπλοκές τους.

Η νέα μέθοδος που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία από τον κ. Μάριο Παπούδο, Δ/ντή του Α΄ Χειρουργικού Τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και την αναισθησιολόγο του Ε.Ν.H.C., κα Φωτεινή Ντάνου, βασίζεται στη χρήση υπερήχων, η οποία έχει πλέον εισαχθεί και στην αναισθησιολογία, εξασφαλίζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στο στάδιο της επεμβατικής διαδικασίας όσο και στο στάδιο της αποθεραπείας των ασθενών με ομφαλοκήλη.

Πρόκειται για τεχνική περιοχικής αναισθησίας που μπορεί να εφαρμοσθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χάρη στη χρήση ειδικού υπερηχογράφου. Με τη βοήθεια της συσκευής αυτής γίνονται εγχύσεις τοπικού αναισθητικού σε συγκεκριμένα σημεία εκατέρωθεν του ομφαλού, προκαλώντας αποκλεισμό των νευρικών πλεγμάτων που εντοπίζονται στους ορθούς κοιλιακούς μύες. ΄Έτσι εξασφαλίζεται επαρκής αναισθησία σε όλο το μήκος της μέσης γραμμής της κοιλιακής χώρας, ενώ ο ασθενής παραμένει ξύπνιος καθ΄ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Η νέα τεχνική συντελεί και στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, εξασφαλίζοντας έτσι την αυθημερόν έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και την ταχύτατη επιστροφή στη καθημερινή δραστηριότητά του, ενώ ενδείκνυται για τους ασθενείς με παράλληλη σοβαρή συστηματική νόσο.

«Είναι μια εναλλακτική και ιδιαίτερα χρήσιμη μέθοδος αναισθησίας για κάθε ασθενή, αλλά κυρίως για όσους έχουν πολλά ή περίπλοκα ιατρικά προβλήματα, όπως καρδιοπάθειες, αναπνευστικά νοσήματα, παχυσαρκία κ.λ.π., οι οποίοι θεωρείται σκόπιμο ή επιβάλλεται να αποφύγουν την έκθεση στη γενική αναισθησία, ώστε να αποφύγουν και τις πιθανές επιπλοκές της», τονίζει η αναισθησιολόγος κα Φωτεινή Ντάνου, ενώ ο Διευθυντής του Α΄ Χειρουργικού Τμήματος Ε.Ν.H.C. κ. Μάριος Παπούδος επισημαίνει: «Πρόκειται για μία μέθοδο αναισθησίας η οποία σύντομα θα αποτελεί και τη βασική μέθοδο που θα εφαρμόζεται στις επεμβάσεις ομφαλοκήλης, ενώ εκτιμώ ότι η εφαρμογή της θα επεκταθεί και σε άλλες επεμβάσεις. ΄Ερχεται να επιβεβαιώσει δε, ότι η χειρουργική ομάδα του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center όχι μόνον παρακολουθεί στενά κάθε διεθνή ιατρική εξέλιξη, αλλά εφαρμόζει άμεσα κάθε νέα μέθοδο που διευκολύνει τους ασθενείς και προάγει την ιατρική επιστήμη…»

πηγή: www.iatronet.gr